coronavirus bij honden

Goed voelen

Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Coronavirus bij honden

Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Artikel: hondencentrum.com – update datum 13/03/2020

“Eerst en vooral, er is geen reden tot paniek”

Er bestaat een Canine Coronavirus Disease – het lijkt echter niet in verband te staan met deze stam.

Het Canine Coronavirus dankt zijn naam aan dezelfde eigenschap die menselijke virussen krijgen – een rond, kroonvormig uiterlijk wanneer het onder een elektronenmicroscoop wordt bekeken. De meeste gevallen worden veroorzaakt door honden die poep eten die het virus bij zich draagt. Een andere reden om ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen eet.

Volgens WHO heeft de Canine Coronavirus Disease GEEN invloed op mensen.

Wat zijn de symptomen van het Canine Coronavirus bij honden?

Canine Coronavirus veroorzaakt zelden symptomen bij honden, maar in de weinige gevallen dat het dat wel doet, kunt u een plotseling beginnende diarree opmerken, samen een slechte eetlust. De diarree van uw hond kan bloed of slijm bevatten, en als de infectie optreedt terwijl uw hond lijdt aan een andere ziekte, zoals het Parvovirus, zal deze ernstiger worden.

Natuurlijk kunnen deze symptomen wijzen op een aantal andere problemen, dus wees er zeker van dat u naar uw dierenarts gaat.

Kan ik het Coronavirus van mijn hond krijgen?

Op dit moment zijn er geen gevallen gemeld van 2019-CoV bij honden.

Eerdere stammen van het Coronavirus werden getraceerd naar contact tussen mens en dier. SARS-CoV lijkt te zijn veroorzaakt door contact met civetkatten en MERS van dromedariskamelen. 2019-CoV zou voor het eerst zijn overgedragen aan mensen via slangen die werden verkocht op een markt in Wuhan. Na besmetting van de menselijke gastheer veroorzaakt het virus ademhalingsproblemen en wordt het van mens tot mens verspreid, vaak via de lucht, via een nies of hoest.

Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?

Als u denkt dat u geïnfecteerd bent, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts, en hen laten weten dat u vermoedt dat u geïnfecteerd bent voordat u naar hen toe gaat, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Uit eerdere stammen van het Coronavirus blijkt dat zoogdieren, zoals kamelen en civetkatten, het Coronavirus kunnen krijgen en de mens kunnen besmetten. Er lijken echter geen gevallen te zijn van mensen die het Coronavirus bij zich dragen en hun huisdieren besmetten.

Goede hygiënepraktijken moeten altijd uw eerste verdediging zijn – was uw handen regelmatig, bedek uw mond als u niest. Voor uw hond – probeer te voorkomen dat hij poep eet en doe hem regelmatig in bad.

Update: Er zou een hond in Hongkong besmet zijn. Maar het is te vroeg voor conclusies. Autoriteiten daar melden dat er een keeshond in Hongkong ‘licht positief’ is getest op het coronavirus. En het zou dan gaan om de eerste mens-op-dierbesmetting. Het dier werd tot tweemaal toe getest, omdat zijn baasje in quarantaine geplaatst moest worden nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld.

De hond zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en is in quarantaine geplaatst. “Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar”, zeggen virologen van de Universiteit Utrecht.

Artikel: hondencentrum.com – update datum 13/03/2020